Sök
Petra tipsar

Allt mitt garn kommer från Mias garnstudio

 

Flera av mina favoritgarner kommer från Schulana

 

Crochetra gillar HK textil

Min bok

Virka söta djur omslag
Klicka på bilden för att komma till Vulkans shop. Nu finns den dock även på Adlibris och på Bokus samt på flera andra nätbutiker. Köp den, du kommer bli nöjd! 

MÖNSTERFEL I BOKEN

Du som köpt boken har kanske försökt virka igelkotten Hedvig men stött på problem. Frukta ej, jag har sett felet och rättat till det. Kontakta mig så får du rättelsen via mail! Min mailadress hittar du HÄR


crochetras virkblog på bloglovinFölj mig på bloglovin

Login
« Det bor en liten tomte... på mitt köksbord | Main | Julen fortsätter med ett virkat och flätat hjärta »
lördag
nov212009

Att göra en skål av en virkad duk

Idag tänkte jag visa mitt senaste projekt: att göra en skål av en virkad duk.

Du behöver en virkad duk (har du en gammal så ta det, har du som jag ingen gammal duk får du vackert virka en) och något att forma duken på. Jag har tagit en kakform med veckade kanten. Använd något du kan vara utan ett tag, för det tar några dagar för duken att torka.

På spisen värmer du 4.5 dl florsocker och 1,5 dl vatten tills sockret löst sig ordentligt. Lösningen brukar bli lite klarare när det är klart (men mitt blev inte alls klart och fint idag). Hur varmt ska man ha spisen? Ingen aning, men jag har inget tålamod och kör på högsta så det går fort.

När sockerlösningen är färdig låter du den svalna något. Låt det inte svalna för länge, för den blir bara stelare och klibbigare. När det är så pass "svalt" att du står ut med smeten mot fingrarna, doppa duken i kastrullen. (Eftersom jag skulle stärka flera saker hällde jag över en del av sockerlösningen i en skål, och doppade duken där istället och resten av lösningen hällde jag glitter i. Nu blev du himla nyfiken på vad som ska glittras, och nu blir det här nog världens längsta parentes (nä, jag skämtar bara. Alla som pluggat på universitet och högskola vet hur löjligt långa en del parenteser är) men jag struntar faktiskt i båda grejerna för tillfället).

När du dränkt duken i sockerlösning, tar du upp den och lägger på en handduk. Pressa handduken på duken, så att du får bort överflödig sockerlösning.

Och slutligen formar du duken efter din skål eller kakform eller vad du tänkt använda.

Sen är det bara att låta det torka. Det tar några dagar, så ha tålamod. Har du inte tålamod, så kör du det i torkskåpet. För det tänker nämligen jag göra.

Mönstret jag använt till min duk kommer från ett gammalt tidningsurklipp. Häftet heter Hemmets Idétidning så jag tippar att det kommer från Hemmets Journal, och det är Mabel Haag som gjort mönstret.

Reader Comments (11)

Så smart! Hoppas du lägger in en bild på den färdiga skålen när den har torkat :-)

november 21, 2009 | Unregistered CommenterKrimskrams

Najs, ngt jag alltid velat testa en aldrig kommit mig för :)

Hur länge håller skålen? Tills man tvättat den eller?

/J

november 21, 2009 | Unregistered CommenterJojo

Riktigt häftigt! Måste genast rota i linneskåpet (tror nämligen jag har lite dukar där som aldrig används) och testa det där själv! Tusen tack för idén :D

november 21, 2009 | Unregistered CommenterPysselkiisen

Skulle precis lägga ut en fråga om stärkning.Kanon.Hur blir det när garnet är färgat?

november 21, 2009 | Unregistered CommenterÄNGLASTINA

Jag köpte ett gäng dukar på Tradera för ett tag sedan (röda)som jag tänkte göra skålar av och fylla med hemgjort godis som gåbortpresent i helgerna. Men jag trodde att man skulle använda tapetklister och det har jag inget hemma så jag har inte kommit mig för. Nu fick jag ju recept på "tapetklister"! Tack för hjälpen!

november 21, 2009 | Unregistered CommenterKafe

Snygg duk och snygg skål blir det!! Bra tutorial...

november 21, 2009 | Unregistered CommenterKrumelur

Jag som precis idag på fm var och lämnade en säck med virkade dukar till en loppis. Tror det blir en finfin skål när det är färdigt

november 21, 2009 | Unregistered CommenterSandra

Jag som senast idag googlade på stärkelse till virkning. Tror jag också kommer att köra på florsockerlösningen. Har förstått att det finns stärkelse på tub att köra, men det är ju inte speciellt ofta man måste använda det.

november 22, 2009 | Unregistered CommenterIlkka

Gu vilka bra tips! Man bugar och tackar :D

november 30, 2009 | Unregistered CommenterFröken Fridh

bra start

december 4, 2009 | Unregistered CommenterAnonymous

kan man använda tapetklister?

december 22, 2009 | Unregistered CommenterAnonymous

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>